Terug naar blog overzicht

Wie wat bewaart, die heeft wat.

20210512 133631

'Wie wat bewaart, die heeft wat.'

Wellicht trek je een wenkbrauw omhoog als je de titel van deze blog leest. Want een professional organizer helpt je toch juist met opruimen? Klopt, maar er blijven ook altijd spullen bewaard. Namelijk díe spullen die je goed kunt gebruiken en die je daarvoor op een logische plek opbergt. Grijp-klaar voor als je ze nodig hebt. En waar je ze na gebruik weer opruimt.

De titel van deze blog heeft ook betrekking op een artikel uit de Libelle, dat ik enkele jaren geleden las en waarvan ik het volgende lijstje heb bewaard. Van tijd tot tijd inspireert het me weer als ik met een klant aan het werk ben; het is eenvoudig en helder tegelijk. Dat werkt!

9 dingen die je vandaag nog weg kunt doen:

Niet iedereen is zo netjes als opruimgoeroe Marie Kondo, maar een beetje minder rommel geeft wel rust. En deze 9 dingen ga je echt niet missen.


1. Alle kranten en tijdschriften die je al langer dan een maand niet hebt aangeraakt
Ik leg dat vaak op de volgende manier uit. Een krant is een dagblad, na een dag is het nieuws oud. Naar het oud papier ermee! Weekbladen zoals de Libelle en maandbladen zoals bijvoorbeeld de Kampioen lees je uit en kun je doorgeven aan een vriend of vriendin. Laat ze niet stapelen, maar ruim minsten éénmaal per maand op!

2. Kortingsbonnen die niet meer geldig zijn

Verzamel jij ze ook in je portemonnee of rommella? Ik durf er wat om te verwedden dat je ze vergeet. Kijk dus meteen of je de kortingsbonnen kunt gebruiken. Zo niet, doe ze dan weg. Niet onnodig bewaren!

3. Oude studieboeken

Je zult niet de eerste zijn die op zolder nog een doos met studieboeken heeft staan. En het zal vast lang geleden zijn dat je ze in je handen hebt gehad. Misschien heb je zelfs geen baan in de richting die je gestudeerd hebt. Deze boeken zijn vaak verouderd, dus ruim ze gerust op!

4. Verwassen t-shirts

Hoe groot is de stapel verwassen t-shirts in jouw kast? Zou je ze willen gebruiken voor als je een keer gaat schilderen? Of zijn het wellicht goede poetsdoeken? Zoek de beste uit en geef die de bestemming die nodig is. De rest kan naar de kledingcontainer.

5. Vakantiekaartjes

Heb jij misschien ook een prikbord in de keuken met daarop kaarten die familie of vrienden je vanaf hun vakantiebestemming hebben gestuurd? In de tijd waarin we nu leven is dit wellicht een zeldzaamheid. Maar het geldt ook voor verjaardagskaarten die je bewaart: ze hebben hun functie gehad op het moment dat je ze kreeg en las. Nu mag je ze met een gerust hart wegdoen. Bij het oud papier, of weet je nog iemand die nieuwe kaarten maakt van oude?

6. Bonnetjes

Bij de kassa wordt vaak gevraagd of je de bon wilt hebben. Als je er niets mee doet, kun je vriendelijk bedanken. Dat scheelt onnodige verkwisting van papier. Mocht je toch alle bonnen aannemen, bekijk dan thuis meteen of het belangrijk is dat je ze bewaart. Bonnen die met garantie te maken hebben wél; die kunnen op een daarvoor bestemde plek bewaard worden (klapper garantiebewijzen). De rest gaat naar het oud papier.

7. Kleding die je toch niet draagt

Als je toch al bezig bent met punt 4, ga dan nog een keer door je kast en haal er alles uit dat je minstens een jaar niet hebt gedragen. Dit hoef je niet meteen weg te gooien, maar stop het vast in een plastic tas en kijk er over een half jaar nog eens naar. Heb je het gemist? Dan mag het terug. Als je niet eens meer wist dat je het had, gaat het linea recta in de zak van Max, of het Leger des Heils. Of je kunt het aan plaatselijke initiatieven zoals de Vincentiusvereniging geven.

8. Eenzame sokken

Persoonlijk ken ik het fenomeen niet, maar ik kom bij klanten regelmatig eenzame sokken tegen. Waar de tweede sok gebleven is, is vaak een raadsel. Het heeft weinig zin deze enkeling te bewaren. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, leg ze dan apart en check iedere maand of je de tweede sok inmiddels tóch gevonden hebt. Zo niet: weg ermee!

9. Kruiden waar geen geur meer aan zit

Soms heb je voor bepaalde gerechten nieuwe kruiden nodig. Vervolgens gebruik je ze niet meer. Ik denk dat in ieder keukenkastje wel potjes met oude kruiden staan. Hoe ouder ze worden, hoe minder ze geuren. En hoe minder smaak ze hebben. Kijk met regelmaat je kruidenvoorraad na en let daarbij op de houdbaarheidsdatum!