Terug naar blog overzicht

Tegeltjeswijsheden

Orde spaart tijd

Voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn kinderen een jaarabonnement op het maandblad “ZIN”. Ik kijk iedere maand met plezier uit naar het volgende exemplaar.

In nummer 6 van dit jaar staat een mooi artikel over levenslessen van vroeger. Het gaat over huisregels, adviezen of wijsheden die je vroeger vaak thuis hoorde. We kennen ze allemaal wel, je kunt je er vast een herinneren. Wellicht pas je ze zelf nog steeds toe.

Wat ik leuk vond te ontdekken waren wijsheden als “Nooit met lege handen de trap op” of “Is het nodig, nuttig of aangenaam” (een vraag die je je kunt stellen als je in de winkel op het punt staat iets aan te schaffen), of (variatie op een thema) “Nooit met lege handen naar de keuken”.

Ik moest daarbij meteen denken aan de praktische tips die ik klanten geef tijdens onze werkzaamheden, die er vaak op gericht zijn orde en overzicht te scheppen in huis. Ik geef daarbij altijd aan dat nieuwe gewoontes eigen maken veel tijd kost, maar ook alleen maar lukt als ze bij je passen. Daar werd ook melding van gemaakt in het bewuste artikel: “Als ze niet bij je passen, kunnen ze tegen je werken en ten koste gaan van jezelf”. Dan kun je beter zoeken naar een andere manier van doen.

Daarbij komt dat het een groeiproces is, een proces in beweging. Zo kan het gebeuren dat gaandeweg het opruimen blijkt dat oorspronkelijke adviezen anders uitgewerkt gaan worden. “Al doende leert men” is ook hier van toepassing.

Ik ben dan ook blij dat mijn klanten zelf leren ontdekken wat bij hen past en dat ze het op die manier goed kunnen bijhouden als onze samenwerking naar tevredenheid afgerond is.

Bron: Zegen of last? Levenslessen van vroeger. Door Anne Elzinga, met beeldmateriaal van Esther Mols.