Terug naar blog overzicht

Je kunt niet alles hebben, waar zou je het moeten laten?

Spullen

We hebben veel spullen. Omdat we ze nodig hebben en gebruiken of omdat ze stilletjes ons huis zijn binnen geslopen. Soms koop je spullen om een bepaalde behoefte te vervullen; het kan zijn dat je verbinding zoekt, veiligheid of geborgenheid. Op een moment dat je het om wat voor reden dan ook, niet zo naar je zin hebt, ben je eerder geneigd impulsaankopen te doen.

Een tv-programma zoals “Je huis op orde” laat zien hoeveel spullen we verzamelen en hoeveel ruimte er ontstaat als ze uit huis gehaald worden. Soms “verzuipen” we haast in de spullen; die kunnen ons leven gaan beheersen. Dat merk ik met regelmaat op bij klanten, die mij vragen hen te helpen met opruimen. Ze hebben last van de hoeveelheid spullen, maar weten niet waar te beginnen met opruimen of hoe dat aan te pakken.

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het goed te ontdekken wat je écht wil en heel bewust daarnaar op zoek te gaan. Door die bewustere keuzes zul je merken dat je uiteindelijk minder spullen nodig hebt. Alle spullen hebben aandacht nodig. Hoe minder spullen, hoe meer overzicht en tijd voor zaken die je écht belangrijk vindt.

Denk daarom gerust wat langer na bij de aanschaf van spullen. Heb je ze écht nodig en als dat al zo is, moet je ze dan persé meteen aanschaffen? Misschien kan het nog wachten tot een beter moment; neem gerust een bedenktijd in acht van bijvoorbeeld een paar dagen. Denk je er dan nog aan of ben je het alweer vergeten?

Zijn de spullen die je wilt aanschaffen nuttig? Soms koop je iets en merk je later dat het artikel je toch niet van pas komt. Bedenk dat alle spullen ruimte in beslag nemen en dat er voldoende plek moet zijn om ze op te bergen. En afgezien van de plek die ze innemen, hebben ze ook zorg nodig.

Als laatste kun je je afvragen of het aangenaam is om spullen te kopen. Een veel gestelde vraag is of je gelukkig wordt van spullen of blij. Als je gaat opruimen kan dat een criterium zijn om spullen weg te doen. Is het niet logischer om jezelf die vraag te stellen als je op het punt staat iets aan te schaffen? Wat je huis niet inkomt, hoeft er ook niet uit!

Mocht je toch afstand willen doen van spullen, ben ik een groot voorstander van een tweede leven voor die spullen. Gelukkig is daar steeds meer aandacht voor en zijn er tal van goede doelen waar spullen een tweede leven kunnen krijgen. Bovendien weet ik uit ervaring dat het helpend kan zijn afstand te doen van je spullen, als je weet dat je er een ander blij mee kunt maken.