Terug naar blog overzicht

Samen aan het werk

Gezin illustratie lijst

Samen aan het werk

Om de kans van slagen van een organizing-traject te vergroten, is het m.i. belangrijk je gezinsleden te betrekken bij het proces. Meestal komt de vraag om hulp bij het opruimen van spullen van één persoon, namelijk van degene die last van heeft van de hoeveelheid spullen of het gebrek aan overzicht over die spullen. De persoon in kwestie wil daar graag verandering in brengen, maar weet niet hoe en waar te beginnen.

Als je mij vraagt om je te komen helpen bij het opruimen, heb je de belangrijkste stap al gezet. Je bent namelijk tot het besef gekomen dat het anders moet en hebt mij benaderd om kennis te maken en te inventariseren wat je graag zou willen veranderen en hoe ik je daarbij kan helpen.

Daarmee heb je een streepje voor op je gezinsleden, want je hebt er al over nagedacht en wilt er actief iets aan veranderen. Je zoekt naar ruimte in je huis en ook naar ruimte in je hoofd. Misschien heb je er al met je partner en/of kinderen over gesproken of misschien wil je dat pas doen na het kennismakingsgesprek.

Eén van de tips die ik je geef bij de start van het opruimtraject is “bereid je opruimactie goed voor”. Dat wil zeggen dat je een zogenaamde “focusplek” kiest. Je kunt tenslotte niet alles tegelijk aanpakken, sterker nog, je kunt beter klein beginnen. Met één kast of in één kamer.

Op het moment dat je aan de slag gaat, komt er verandering in de uitstraling en indeling van die kast of kamer. Je gaat ervoor zorgen dat spullen op de juiste plek worden opgeborgen; van andere spullen doe je wellicht afstand. Dat maakt dat het overzichtelijk en rustig uit komt te zien.

Als je dat doet zonder je gezinsleden op de hoogte te brengen, begrijpen ze wellicht niet waar je mee bezig bent. Ook niet waarom je je daar bij laat helpen door een professional organizer, die je tips en handreikingen geeft. Die je helpt de situatie te verbeteren en ook leert die nieuwe situatie te behouden en onderhouden.

Het is goed om je gezinsleden uit te leggen dat er veranderingen gaan plaats vinden. Dat je er voor gaat zorgen dat rondzwervende spullen een vaste en logische plek krijgen. En dat je van hen verwacht dat ze je meehelpen om de spullen die ze gebruiken ook weer op de vaste plek terug te leggen. Er zijn wellicht ook spullen van je huisgenoten die het veld moeten ruimen; dat kun je niet doen zonder het met hen te overleggen. Jullie zorgen er zo samen voor dat er overzicht komt in huis en dat er rust van uitstraalt.

Jong geleerd is oud gedaan: kinderen kunnen spelenderwijs leren hoe ze hun spullen en speelgoed kunnen opruimen. Als je als ouder een goed voorbeeld geeft en uitlegt hoe het werkt, kunnen kinderen die routine overnemen.

Dus praat erover met je partner en kinderen, betrek hen in dit proces. Als het nodig is, kan ik je helpen onder woorden te brengen waarom je deze weg ingeslagen bent en wat je er van verwacht. Samen aan het werk dus. Niet alleen met de professional organizer, maar vooral ook met elkaar!