Terug naar blog overzicht

Nabestaandenzorg

Dag 2

In november en december 2019 volgde ik bij Lian Gieles van ‘TERRA zorg in rouw’ de cursus Nabestaandenzorg.

Tijdens de eerste les werd uitgebreid stilgestaan bij rouw- en verliesverwerking. Lian geeft haar cursisten mee dat rouw en verlies onlosmakelijk verbonden zijn met het leven. Dat ieder rouwproces uniek is en afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de omstandigheden van het verlies, de individuele veerkracht en de steun van de omgeving.

Niet alleen rouwt ieder persoon op zijn of haar eigen manier, maar ook de tijd die het kost om het verlies en verdriet te verwerken verschilt. Soms beslaat het zelfs een periode van enkele jaren.

Enkele weken geleden werd ik benaderd door een jongeman, die door een ernstig ongeval meer dan twee jaar geleden als enige van een gezin over bleef. Lange tijd had hij alle spullen van zijn geliefden gelaten voor wat ze waren, omdat hij er geen afscheid van kon nemen.

Hij gaf aan dat hij inmiddels op het punt gekomen was dat hij er klaar voor was de spullen op te ruimen en te doneren. De voorwaarde die hij zichzelf daar bij stelde was dat o.a. kleding op de juiste plek terecht moest komen, juist omdat alles nog zo goed te gebruiken is.

Via-via had hij mijn contactgegevens gekregen. Hij had begrepen dat de kleding via mij terecht zou komen bij mensen die het moeilijk hebben. En dat klopt. In mijn werkomgeving zijn enkele organisaties werkzaam die zich sterk maken voor mensen met (acute) hulpvragen en die heel blij zijn met goede, gebruikte kleding.

Gelukkig nemen zij weer spullen in; ook voor hen heeft de coronacrisis er hard ingehakt. Zij hebben deze goed verzorgde donatie met open armen in ontvangst genomen en dragen zorg voor deze erfenis.

Niet alleen deze jongeman, maar ook ik ben blij met het feit dat deze mooie spullen een goed heenkomen hebben gekregen. Het gaf me echt een goed gevoel een stukje te kunnen bijdragen aan zijn verwerkingsproces en de manier waarop hij zijn levensweg vervolgt.

Alle kleine beetjes helpen; zo ook hier.