Terug naar blog overzicht

Ik hoef het niet alleen te doen…

Doorvoerplek

Brigitte uit Einighausen

Ik hoef het niet alleen te doen…!!!

Snel je overzicht kwijt?
Altijd wanorde en onrust?
Saskia van Eijnatten van Orden Je leven helpt je de regie over je leven terug te krijgen.

-Altijd gericht op bij mijn situatie passende oplossingen.
-Oog en oor voor mijn sociale omgeving en de fase waarin ik me bevind.
-Respectvol bevragen, samenvattend, adequate aanpak, met VEEL POSITIEVE INPUT, oog en aandacht voor kleine stappen(grootse vorderingen), op een bij mij passend tempo.
-Dat doen wat nodig is in MIJN situatie; voor mij doet Saskia in samenspraak met mij letterlijk mijn fysieke handelen en begeleidt ze mijn denkprocessen. Daardoor werken we beetje bij beetje naar een situatie die mij overzicht en rust geeft. En daardoor ontstaat er gemoedsrust, ruimte voor andere ontwikkelingen waar ik dan mijn nieuwe leven invulling mee geef.

Mijn verhaal:

Door ziekte waren in de loop der jaren veel zaken blijven liggen of halfom gedaan. Zo op het oog leek bij ons thuis alles in orde, maar steeds meer kleine dingetjes in de administratie werden gestapeld of gebundeld. En alles wat voor dat moment of die kwetsbare periode 'overbodig- niet van toepassing- kan ik nu niet' was, ging achter de gesloten kastdeuren of opbergboxen in de diverse ruimtes die ons grote huis rijk is. Die berg kon letterlijk blijven groeien i.c.m. progressief beloop van mijn aandoeningen. Pijn en vermoeidheid hebben een grote en zeer wisselvallige impact op mijn dagelijkse leven, mijn fysieke gestel en logische verstand. Daardoor ben ik steeds minder in staat om iets te overzien. Ik ben daardoor dan simpelweg niet meer in staat om prioriteiten te stellen en keuzes te maken. Los van het feit dat ik letterlijk weinig tot niets in handen kan nemen. Daardoor was er ook steeds een Moeten en door die last kon ik in mindere mate genieten, laat staan mezelf ruimte geven om vanuit kracht nieuwe dingen ontdekken en uitproberen.

Enkele praktische voorbeelden van de samenwerking tussen Saskia en mij:

Administratie:
-papieren opnieuw geordend in klappers, administratie kast heringericht, handig hangmappen opbergsysteem, aanzet tot routine in aanpakken administratieve zaken, voorlezen-meedenken-telefoneren inzake diverse soorten administratie.

Huis:
-plank na plank diverse kasten doorlopen: herordenen/ opruimen/ weggooien/goed doel/ of nog even bewaren
-Voorbeelden: kledingkasten/ administratie kasten/ opbergkast/hobby kasten, bewaarkisten carnaval/ kerst/voorjaar etc.

En zeker niet onbelangrijk:
Het persoonlijke aspect steeds in het oog houden: Wat zijn mijn hulpvragen, wat zijn mijn behoeftes, is dit nu prioriteit, handvatten tot keuzes en richting geven aan plan van aanpak, past dit in jullie situatie?

In nabije toekomst gaan we verder met:
-bijhouden, verder ordenen en verfijnen technieken van het hierboven vermelde; daarna m.b.t. ordenen dit uit te breiden naar zoldertjes, schuren en stalletjes
-foto/video archief
-fotoboek/ document 'Door de jaren heen'
-begeleidingsgesprekken over het opnieuw bespreken en beschrijven als echtpaar: 'Wat zijn onze ideeën en wensen als ik of jij komt te overlijden?'
-...
-...

Ik eindig dit schrijven met wat Saskia voor mij belichaamt:
'Ik hoef het niet alleen te doen!'