Terug naar blog overzicht

Het Leven van Dingen

20230223 103859

Warda Oosterbaan, socioloog, journalist en schrijver deelde tijdens een recente webinar van de NBPO zijn kennis en ideeën over dingen en wat ze met ons doen. Hij schreef daarover een boek: “Het Leven van Dingen”.

We zijn afhankelijk van dingen. We kunnen niet zonder dingen en dingen kunnen niet zonder ons. We beseffen vaak niet hoe belangrijk dingen voor ons zijn. Als we op een ochtend wakker worden en alle dingen zijn weg, dan is er niet veel meer over. Komen we dan in een soort “stenen tijdperk” terecht? Dingen zijn dus ook een stabiele factor in ons leven.

Dingen kunnen lichamelijk bezit van je nemen. Bijvoorbeeld als na de verbouwing van de badkamer het touwtje waarmee je voorheen het licht aandeed, verruild is voor een lichtknop. Je hoofd weet van deze wijziging, maar hoe vaak gaat je hand automatisch nog naar de plek waar dat touwtje eerder hing om het licht aan te doen? En hoe lang duurt het voordat je van deze gewoonte verlost bent? Je moet een nieuwe routine aanleren en dat kost tijd.

Vraag jij je ook wel eens af waarom er zóveel spullen zijn en of het anders zou kunnen? Weet je dat het ene ding vaak het andere ding oproept? Ga maar eens na, als je een tuin hebt en daarvoor een tuinset aanschaft. Wat hoort daar nog meer bij? Kussens? Hoezen om de kussens in op te bergen? Hoezen om de tuinset in de wintermaanden mee te beschermen? Een parasol? Etcetera…….

Zijn er misschien téveel dingen of met een ander woord spullen? Dat geeft problemen met opbergen en vaak ook met opruimen, zo leert de praktijk mij als ik bij klanten aan de slag ga. Maar realiseren we ons ook dat er voor spullen grondstoffen nodig zijn, om ze te produceren, dat het milieu belast wordt door de productie, dat het voor CO2-uitstoot zorgt?

Dat zijn normaal gesproken geen zaken waar je je mee bezig houdt als je in de winkel op het punt staat iets aan te schaffen. Ik ben van mening dat je kritischer om kunt gaan met de aanschaf van spullen. Hoe vaak vraag jij je af of het nodig, nuttig of (alleen) aangenaam is om spullen aan te schaffen? Bekijk je van welk materiaal een ding gemaakt is en hoe lang je er plezier van kunt hebben? Dient het jou in je dagdagelijkse leven? Bedenk namelijk: al je spullen hebben aandacht nodig; voor al je spullen moet je zorgen.

Het is niet alleen kommer en kwel met dingen c.q. spullen. Er zitten ook pluspunten aan. Spullen kunnen je helpen met het vasthouden van herinneringen aan voorbije tijden of aan dierbare overledenen. Maar je kunt niet alles bewaren. Bewaar herinneringen ook in je hoofd en hart; maak er een foto van en houd op die manier de herinnering levend.

Ik ben voorstander van het verstandig omgaan met de aanschaf van spullen (heb ik het nodig, geen prullaria), met het goed gebruiken van spullen (hoe lang gaat iets mee bij normaal gebruik), met het repareren van spullen die kapot gaan (maak iets open, repareer het) en hergebruik via de kringloop of tal van andere initiatieven die spullen een tweede leven geven.

Een werkelijk inspirerend verhaal van Warda Oosterbaan; zet het jou ook aan tot nadenken? Of ga je, net als ik, zijn boek lezen? Ik hoop dat het mij vanuit een nieuw oogpunt naar dingen c.q. spullen leert kijken!