Terug naar blog overzicht

Herinneringen bewaar je in je hart en hoofd, niet op zolder....

A01cab6bbc0d31051f743ab64061ca51 kopie

Deze week staat voor veel mensen in het teken van de herinnering aan een dierbare overledene. De katholieke kerk vierde Allerheiligen en Allerzielen op respectievelijk 1 en 2 november. In Mexico wordt op die twee dagen de “Dag van de Doden” gevierd. En er zijn meer landen en samenlevingen die ieder op hun eigen wijze overledenen herdenken.

Toen ik bij Lian Gieles van "Terra Zorg in Rouw" een paar jaar geleden de cursus Nabestaandenbegeleiding volgde, was één van de eerste feiten die ik leerde, dat iedereen anders rouwt. En voor iedereen staat daar een andere periode voor, want ieder rouwproces is uniek. Dat is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de omstandigheden van het verlies, of iemand veel steun in de directe omgeving ondervindt en hoeveel veerkracht iemand heeft. Overigens hoeft rouw niet alleen te maken te hebben met een overlijden. Een scheiding kan ook een periode van rouw inluiden.

In eerste instantie zul je je als nabestaande graag omringen met spullen die je aan je dierbare herinneren. Maar gaandeweg komt het besef dat je hem of haar blijft herinneren, anders dan met de spullen die overblijven. Sterker nog, het bij je willen houden van spullen kan de rouwverwerking in de weg staan. Maar nogmaals; ieder rouwt zijn eigen manier. De een begint al snel met opruimen, de ander doet er jaren over om tot opruimen te komen.

Als je wilt gaan opruimen, neem daar dan de tijd voor; blok er tijd voor in je agenda. Kies een moment van de dag waarop je voldoende energie hebt. Vraag iemand die verder van je dierbare af staat om je te helpen, bijvoorbeeld een professional organizer. Zo iemand kan je helpen om praktische stappen te zetten, ondanks de emoties die het opruimen in deze situatie oproept.

Begin met spullen waarvan je denkt dat je er makkelijk afstand van kunt doen, bijvoorbeeld kleding. Bewaar zaken waar veel emotionele waarde aan zit tot het laatst. Overigens is het een goed idee, om enkele mooie spullen te bewaren in een zogenaamde “herinneringendoos of -kist”. Of maak er foto’s van die je in een “herinneringenmap” op je computer kunt bewaren.

Laat alles door je handen gaan en beslis wat er met de spullen gaat gebeuren. Afstand doen betekent overigens niet dat je spullen moet weggooien. Geef alle goede spullen nog een tweede leven door ze bijvoorbeeld naar de kringloop of een goed doel te brengen. Realiseer je bovendien dat alle spullen die je bewaart onderhouden moeten worden en dat dat energie kost. Die energie wil je misschien besteden aan zaken die je uiteindelijk belangrijker vindt.

Herinneringen bewaar je in je hoofd en hart, niet op zolder.....

A01cab6bbc0d31051f743ab64061ca51 kopie