Gigantische berg gedumpte kleding
Onderstaand artikel werd vorige week onder mijn aandacht gebracht. Ondanks het feit dat ik weet dat ongebruikte kleding (waaronder ook teruggestuurde kleding van online-aankopen) niet opnieuw te koop wordt aangeboden, schrok ik enorm van de impact van dit verhaal.
Toen ik verder ging zoeken op internet bleek dat er jaarlijks zo’n 1,2 miljoen nieuwe kledingstukken worden vernietigd. Uit een Zweeds onderzoek blijkt dat vorig jaar in Europa voor 22 miljard aan teruggestuurde kleding en elektrische producten op het stort beland zijn. Deels is dat te wijten aan het feit dat de kosten om het pakje opnieuw te versturen hoger zijn, dan de kosten om het te vernietigen.
Spullen via internet bestellen gaat heel gemakkelijk en ik hoor regelmatig bij klanten dat ze op een avond met een aantal klikken aardig wat bestellingen doen. Vaak moet daar het grootste gedeelte weer van teruggestuurd worden. Ik maak ze dan altijd attent op wat ik weet van dit alles, maar de aantallen en bedragen blijken zó enorm; dat kan ik haast niet bevatten.
Veel van de spullen waar mijn klanten afstand van doen tijdens het opruimproces, probeer ik een goed heenkomen te geven. Inmiddels ken ik tal van initiatieven in mijn omgeving, waar spullen een tweede leven kunnen krijgen; ook kleding. Bovendien helpt het bij het opruimen als klanten weten, dat ze er een ander een plezier mee kunnen doen. Een soort van win-win-situatie.
Misschien dat je als lezer van onderstaand artikel kunt bedenken op welke manier jij een steentje bij kunt dragen aan het voorkómen van zo’n gruwelijke kledingberg.
“De berg aan ongebruikte fast fashion in de Chileense woestijn is zo groot geworden, dat hij duidelijk vanuit de ruimte te zien is.
Een gigantische stortplaats van ongebruikte fast fashion-kleding in de Chileense Atacama-woestijn is zo groot, dat hij inmiddels zichtbaar is voor satellieten.
De ongedragen kleren worden gemaakt in landen als Bangladesh of China en vervolgens verzonden naar winkels in de VS, Europa en Azië. Kleding die niet wordt verkocht, gaat vervolgens naar Chili, aldus persbureau AFP. Ten minste 39.000 ton van die kleding hoopt zich op in stortplaatsen in de Atacama-woestijn.
Op 10 mei werd een satellietfoto met hoge resolutie van de afgedankte kleding gepost in een blogpost van SkyFi, de ontwikkelaars van een satellietfoto- en video-app.
“Het beeld met een resolutie van 50 cm, oftewel een zeer hoge resolutie, werd genomen met behulp van satellietbeelden, en het laat zien hoe groot de stapel is in vergelijking met de stad onder in beeld,” schreven de ontwikkelaars.
De kleren kunnen niet naar gemeentelijke stortplaatsen worden gebracht, omdat ze niet biologisch afbreekbaar zijn en vaak chemische producten bevatten, vertelde Franklin Zepeda, de oprichter van EcoFibra, een bedrijf dat probeert het textiel te hergebruiken door er isolatiepanelen van te maken, tegenover AFP.
De ongebruikte kledingstukken liggen in de buurt van de Chileense haven van Iquique, ongeveer anderhalve kilometer van de armere wijken van de stad. De stortplaats trekt migranten en lokale verkopers aan, die de stortplaats doorzoeken naar spullen die ze kunnen dragen of verkopen.”
Bron: businessinsider.nl
Foto's: Martin Benetti/AFP via Getty Images en Skifi.com