Terug naar blog overzicht

Black Friday en wat daarna?

20221125 102842

De valkuilen van Black Friday

Deze week kun je geen krant of reclamefolder openslaan of je wordt geconfronteerd met de aankondiging dat het BLACK FRIDAY (WEEK) is. Ook op de radio en t.v. word je in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk gemaakt dat je vooral toch je slag moet slaan en de aanbiedingen niet aan je neus voorbij moet laten gaan.

Kun jij dit weerstaan?

Misschien wel als je jezelf daarbij de volgende vragen stelt: is het nodig, nuttig of aangenaam om de betreffende spullen te kopen?

Heb je deze spullen écht nodig en als dat al zo is, moet je ze dan persé nu aanschaffen? Misschien kan het nog wachten tot een beter moment, omdat je ze niet meteen nodig hebt. Handel je wellicht vanuit een opwelling of weet je al langer dat je deze spullen wilde kopen?
Het is uiteraard heel fijn dat een artikel waar je al lang naar zoekt, in de aanbieding is. Dan is het nú het juiste moment om het (met korting) aan te schaffen. Maar iets kopen omdat je denkt het in de toekomst te kunnen gebruiken? Slaap er dan nog eens een nachtje over!

Zijn de spullen die je wilt aanschaffen nuttig? Soms koop je iets en merk je later dat het artikel je toch niet van pas komt. Bedenk dat alle spullen ruimte in beslag nemen en dat er voldoende plek moet zijn om ze op te bergen. En afgezien van de plek die ze innemen, hebben ze ook zorg nodig. Ik merk regelmatig bij klanten op, dat ze zich niet realiseren dat alle spullen onderhoud nodig hebben. Dat kan zomaar veel van je tijd opslokken en wil je dat wel?

Last but not least de vraag of het aangenaam is om spullen te kopen. Nu, op Black Friday of ooit, op een ander moment. Je kunt spullen aanschaffen, omdat het je op dát moment een goed gevoel geeft. Of omdat het je aandacht afleidt van iets waar je je zorgen om maakt. Een veel gestelde vraag is of je gelukkig of blij wordt van spullen . Als je gaat opruimen kan dat een criterium zijn om spullen weg te doen. Is het niet logischer om je die vraag te stellen als je op het punt staat iets aan te schaffen?

Laat je in ieder geval nu of op een ander moment niet verleiden tot impulsaankopen. Daar krijg je naderhand spijt van én teveel spullen die je tot last kunnen worden. Voorkómen is beter dan genezen!

Loesje Black Friday kopie